ANAF pune tunurile pe acești români. Asaltul fără precedent care se poate lăsa și cu mascații de la antifraudă pentru profesorii care dau meditații

de: Andrei Simion
23 12. 2020

ANAF crede că a descoperit sursa problemelor și începe verificarea profesorilor care dau meditații. Cum arată proiectul, în această fază incipientă?

Subiectul meditațiilor revine când și când în atenția publică. De data aceasta apare într-un proiect ANAF care analizează situația veniturilor obținute din acordarea de meditații. Ideea e că, în timpul lui 2020, date fiind condițiile, e posibil ca profesorii să nu fi declarat veniturile în totalitatea lor.

ANAF a pornit un proiect-pilot la Administrația Județeană a Finanțelor Publice Prahova, prin care încearcă să stimuleze conformarea voluntară a celor care obțin venituri din meditații, dar și a altor persoane fizice, notează Profit.ro. În funcție de evoluția situației și de riscul fiscal reprezentat, ANAF are în vedere și controale antifraudă în acest domeniu. Meditațiile furnizate de profesori elevilor contra cost reprezintă o activitate independentă.

„Proiectul se desfășoară sub formă de proiect-pilot în cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice Prahova. Acesta vizează stimularea conformării fiscale voluntare pentru persoanele fizice care realizează venituri supuse impozitării, în grupurile-țintă vizate fiind cuprinse și persoanele fizice care pot obține venituri din «meditații». Pentru identificarea grupurilor țintă au fost avute în vedere atât informațiile deținute la nivelul ANAF, cât și informații din surse externe.”
ANAF

ANAF se teme că pandemia i-a făcut pe oameni mai interesați de câștig decât de legalitate

În contextul crizei medicale, direcția generală de management a riscului din cadrul ANAF a constatat un risc mai accentuat de neînregistrare fiscală. Și asta mai ales în cazul persoanelor cu venituri din meditații. Acesta e un risc pe care ANAF îl va avea în vedere în perioada următoare. De asemenea, va va analiza și riscul de subdeclarare a veniturilor, precum și amploarea acestor fenomene.

Dacă vor rezulta concluzii care impun inițierea unor controale antifraudă, vor fi organizate și astfel de acțiuni, punctuale. De menționat aici că ANAF nu desfășoară în mod obișnuit controale vizând persoane fizice, deși are competențe și în acest sens. Persoanele fizice care ajung de obicei în atenția Antifraudei sunt cele cu venituri mari nedeclarate, obținute din activități, cum ar fi, de exemplu, vânzarea în mod repetat de bunuri pe platformele online.